Bolezni arterij

Žilna ogroženost

Pomebni dejavniki žilne ogroženosti so:

  • povišan krvni tlak
  • dislipidemija
  • sladkorna bolezen
  • kajenje
  • debelost
  • stres

Sodobne epidemiološke in klinične raziskave so dodatno potrdile vlogo:

  • togosti arterijske žilne stene in
  • centralnega krvnega tlaka

Vsi navedeni dejavniki pospešujejo razvoj ateroskleroze.

Ultrazvok vratnih žil - kalciniran plak v karotidi

Ultrazvok vratnih žil - kalciniran plak v karotidi

Kaj je ateroskleroza?

Ateroskleroza je kronična napredujoča bolezen arterij, ki predstavlja vodilni vzrok obolevnosti in umrljivosti v razvitem svetu. Ključni dogodek v razvoju ateroskleroze je poškodba notranje plasti arterije z različnimi dejavniki, kot so holesterol v lipoproteinih nizke gostote, sestavine cigaretnega dima in zvečan krvni tlak. Najprej nastane aterosklerotična leha ali aterom, ta je napolnjen z mehko sirasto snovjo, sestavljeno iz različnih maščobnih gradiv, zlasti holesterola ter namnoženih gladkih mišičnih celic in veziva. Ateromi so lahko posejani povsod po srednje velikih in velikih arterijah.

Nestabilne lehe lahko ob neugodnih hemodinamskih pogojih počijo in plak se pretrže. Iz pretrganega ateroma se lahko izlije mastna vsebina in sproži nastajanje krvnega strdka (tromba). Strdek arterijo dodatno zoži ali jo celo zamaši, lahko pa se odtrga in s krvjo prenese na drugo mesto, kjer povzroči zaporo (embolija).

 

Ultrazvok vratnih žil - normalen izvid skupne karotidne arterije

Ultrazvok vratnih žil - normalen izvid skupne karotidne arterije

Ateroskleroza je tiha bolezen, z odlaganjem maščob postopno, v desetletjih življenja in čisto brez posebnih opozorilnih znakov, maši žilno svetlino in ovira dotok krvi organom. Bolezenske težave se pojavijo, ko je svetlina žile zamašena približno 70%.

Proces ateroskleroze poteka hitreje pri posameznikih, ki so izpostavljeni dejavnikom tveganja. Ti so visok krvni tlak, zvišan holesterol, kajenje, sladkorna bolezen, debelost, pomanjkanje telesne dejavnosti, starost, genska nagnjenost, stres

Moški so glede ateroskleroze bolj ogroženi kakor ženske, vendar se nevarnost po menopavzi zveča tudi pri ženskah in se v starosti izenači z ogroženostjo moških.

Osnovni vzrok ateroskleroze je neznan, zato zdravila, ki bi ga odpravila ni. Poznamo pa dejavnike tveganja, zato splošno velja, da je najboljše zdravilo za aterosklerozo njeno preprečevanje.

Več o aterosklerozi tukaj.

 

 

natisni