Elastografija

 

KAJ JE ELASTOGRAFIJA IN KAJ OMOGOČA?

Elastografija je najnovejša ultrazvočna tehnologija neinvazivnega analiziranja togosti ali elastičnosti tkiv in patoloških procesov.

 

ELASTOGRAFIJA ŠČITNICE, DOJK, JETER, LEDVIC IN DRUGIH ORGANOV

Poznano je da kronični vnetni procesi povzročajo razraščanje vezivnega tkiva in s tem posledično fibrozacijo organov. Prav tako je poznano, da so določene novonastale rakaste formacije v organih manj elastične oziroma bolj trde strukture glede na okolno tkivo. Prav tako je ugotovljeno da imajo cistične oziroma tekočinske strukture značilno elastografsko sliko.

Z elastografijo kot metodo lahko le različne elastične lastnosti tkiv prikažemo v obliki elastografske slike, indeksov ali numeričnih parametrov ter z njihovo pomočjo lažje in z večjo gotovostjo razlikujemo cistične, fibrozne, benigne in maligne procese. To še posebno velja za spremembe v ščitnici, dojkah, jetrih in ledvicah, kar je z vidika obravnave pacienta zelo pomembno. 

Poznano je kronični vnetni proces v jetrih različnega primarnega vzroka spremeni elastične lastnosti jetrnega tkiva. Z napredovanjem kroničnega vnetnega procesa se v jetrih vse bolj razrašča fibrozno - vezivno tkivo, ki postopoma preoblikuje organ, ki posledično poslabša njegovo delovanje in otežuje jetrno cirkulacijo. Z napredovanjem kronične vnetne bolezni jeter procesa fibrozacije jeter napreduje vse do končne okvare jeter, ki jo imenujemo jetrna ciroza. Prepoznavanje začetne fibrozacije jeter je za obravnavo bolnika in prognozo bolezni izredno pomembno. Do sedaj je bilo možno prepoznavanje fibrozacije jeter le z invazivno preiskavo, biopsijo jeter. Z elastografijo jeter pa je omogočeno, da na neinvaziven način izmerimo elastičnost oziroma togost jetrnega tkiva in s tem dokaj natančno ocenimo začetek in stopnjo fibrozacije, spremljamo njen razvoj in ustrezno terapevtsko ukrepamo.

 

MAŠČOBNA INFILTRACIJA JETER - ZAMAŠČENA JETRA - STEATOZA JETER

V sodobnem času smo priča epidemiji pacientov z maščobno infiltracijo jeter. Izrazi, ki se za tako stanje uporabljajo so še  zamaščenost jeter oziroma steatoza jeter.

Tu posebej mislimo na nealkoholni vzrok bolezni zamaščenih jeter (Non-alcoholic fatty liver disease - NAFLD).  Najpogosteje posumimo na zamaščenost jeter na osnovi ultrazvočne preiskave jeter. Kljub nekaterim prepoznavnim ultrazvočnim značilnostim zamaščenih jeter, pa je ultrazvočna slika zamaščenih jeter v marsičem zelo podobna ultrazvočni sliki fibroze jeter. Zaradi tega dejstva se lahko že dejansko fibrozo jeter napačno oceni kot navadno zamaščenost jeter. Glede na pogosto pojavnost zamaščenih jeter je zato zanesljivejše razlikovanje med obema stanjema zelo pomembno. V razlikovanju teh dveh stanj nam elastografija jeter lahko zelo pomaga in to na neinvaziven način ter posledično pripomore k ustreznejšemi obravnavi obeh bolezenskih stanj.

 

ULTRAZVOČNA ELASTOGRAFSKA TEHNOLOGIJA 

Trenutno se v ultrazvočni diagnostiki uporabljajo naslednje elastografske modalitete oziroma tehnike:

  • Strain elastografija (SE)
  • Shear wave elastografija (pSW, 2D-SW, 3D-SW)

V našem centru uporabljamo najsodobnejši UZ aparat Esaote MyLab9 eXP, ki omogoča izvedbo preiskave z vsemi zgoraj navedenimi elastografskimi tehnikami.

 

Q-ElaXto point Shearwave Elastography in Liver

 

 

 

 

 

 

 

Slika 1: Elastografija jeter (pSW)

 

ElaXto on breast lesion

 

 

 

 

 

 

Slika 2: Elastografija tumorja dojke (SE)

natisni